CUM SA SLABESC? 24 aprilie 2020

Gustarile sunt acele preparate reci sau calde care se servesc intre mesele principale, in general intre masa de mic dejun si cea de pranz si masa de pranz si cina.

Majoritatea dintre noi nu avem un program de mese organizat si nici nu tinem cont de importanta gustarilor dintre mese. Mese organizate ne ajuta sa nu mancam excesiv seara, cum se intampla adesea si nici sa nu sarim peste micul dejun, care este absent sau inlocuit cu semipreparate de patiserie, calorice si nesanatoase.

Gustarile ne ajuta sa ne mentinem senzatia de satietate pe parcursul zilei si ne confera energie pe toata durata zilelor. Acestea trebuie formate din alimente mai putin calorice si din cantitati mai mici decat o masa principala. Specialistii nostri in nutrite recomanda adesea consumul de nuci, migdale, caju sau alune intre masa de dimineata si cea de pranz iar in cea de a doua gustare sunt recomandate preparate simple de origine vegetala, cum sunt betisoarele de legume proaspete, un fruct sau iaurturi simple cu boabe coapte de soia, seminte de in si chia.

Printre principalele beneficii ale gustarilor enumeram aportul de vitamine si minerale esentiale organismului, evitarea supraalimentarii la mesele principale.

Studiile recente arata ca gustarile sanatoase ajuta la menținerea unei greutăți corporale ideale, te ajuta in pierderea în greutate,vor prevenii diabetului și alte boli, menținerea programul de alimentatie sanatos în timpul sarcinii si nu numai. Gustarile ajuta la educarea alimentara a copiilor și adolescenților, pentru ca acestia sa adopte in perioada adulta un stil de viata echilibrat si sanatos.

Gustarile sanatoase si mese principale, luate la ore cat mai fixe iti pot organiza si programul zilnic. Vei stii, indiferent ca te afli la munca, in vacanta sau acasa sa urmezi un program ce nu iti va epuiza organismul, iti va permite sa iti mentii sanatatea si sa eviti excese de orice fel (alimentare, de odihna, suprasolicitare, etc).

Inexistenta gustarilor duc adesea la obezitate, la dezechilibre fizice sau mentale. Studiile arata ca persoanele care nu consuma gustari sunt preponderent nervoase si au un risc crescut de boli metabolice si cronice.

In cazul persoanelor care practica activitati fizice regulate, indiferent ca este vorba de un sport anume sau de antrenamente de fitness, gustările sunt instrumentul ideal în dezvoltarea masei musculare din timpul exercițiilor fizice.Gustarile sunt importante pentru ati atinge scopul atunci cand urmezi un program de antrenament de fitness. Gustarile inainte de antrenament si dupa imbunatațesc performanta, mentin glucoza din sange si intarzie oboseala.

Cei care prefera gustarile dulci pot alege din urmatoarele variante de gustari:

Fructe proaspete: pepene galben, căpșuni, struguri, mere etc.

Fructe uscate; bucați de mango, stafide, ananas, banane, afine, goji, curmale, smochine, etc.

Shakeuri proteice, cu lapte, o lingura de penut butter, banana si cacao;

Biscuiti cu fulgi de ovaz, banane si fructe de padure;

Cei care prefera gustarile sarate pot alege din urmatoarele variante de gustari:

  • Chipsuri din legume la cuptor cu ierburi aromate;
  • 1 pumn de nuci/alune (crude);
  • 1 pumn de seminte de floare-soarelui/dovleac (crude);
  • 250 ml de smoothie din legume si fructe.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.