Un trend destul de practicat in afara tarii noastre a inceput sa prinda radacini si in Romania, veganismul. Tot mai multe adepti adopta acest stil alimentar in fiecare an. Haideti sa aflam de ce.
Nu ne vom concentra pe motivele de ordine morala ale veganilor, si anume acelea de a limita suferinta animalelor si uciderea acestora pentru alimentatie sau pentru blana, piele, etc. In acest articol o sa analizam efectele pe care le produce o dieta vegana asupra organismului nostru si asupra sanatatii.
Este bine sa stim, totusi, ca vegani aleg sa consume doar alimente de origine vegetala si din motive ale securitatii alimentare. Mai multe studii au demonstrat faptul ca multe bacterii si agenti patogeni se pot transfera de la animale la oameni, prin consumul direct de carne sau de lapte si oua. Utilizarea antibioticelor in fermele de animale a creat asa numita rezistenta a bacteriilor la antibiotice, problema ce a fost tratata si de institutiile responsabile cu sanatatea publica. Epidemiile anterioare, cum au fost boala vacii nebune, gripa porcina sau gripa aviara au fost cauzate de alimente de origine animala, nu vegetala. Tocmai de aceea nu este bine sa consumam carnea, ouale sau laptele in stare cruda, insa legumele si fructele sunt indicate a fi consumate in stare cat mai neprocesata termic.
Sa ne intoarcem la consecintele veganismului asupra organismului. Vegani, sau vegetarienii, slabesc mai usor, sunt mai bine protejati de cancer si de diabet dar au si o conditie fizica mai buna decat cei care au un regim alimentar bazat pe carne si produse din carne.
Studiile au demonstrat faptul ca regimurile alimentare bazate pe alimente de origine vegetala protejaza oasele si evita persoanele de suferintele cauzate de osteoporoza. Prin regimul alimentar al veganilor presiunea arteriala se mentine la un nivel sigur și colesterolul este tinut sub control. Bolile de inima sunt imputinate iar durerile de cap, migrenele, sunt cauzate in general de consumul de cascaval, ciocolata sau alcool.
Cei care urmeaza un stil de viata vegan, spun ca sunt mai feriti de stres si anxietate, deoarece alimentele de origine vegetala au un impact pozitiv asupra dispozitiei noastre si creaza un echilibru hormonal. Și in legatura cu aspectul pielii, vegani prezinta mai putine alergii, eczeme sau acnee.
Toate aceste beneficii conduc bineinteles catre o viata mai lunga si mai echilibrata.
Desi nu promovam stilul de alimentatie vegan sau vegetarian, specialistii nostrii au creat o dieta speciala acestor categorii de produse. Indiferent ca decizi sa iti schimbi stilul de viata sau deja ai facut aceasta alegere, dieta noastra vegana, creata de nutritionist iti ofera un meniu echilibrat care te fereste de lipsa nutrientilor esentiali dar te invata si cum sa iti gatesti o multitudine de preparate clasice pe care il trecut le pregateai cu alimente de origine animala.
Sfatul nostru este sa mentii un minim echilibrat de cel putin 60% din alimentatia zilnica din fructe si legume proaspete. Astfel vei avea evita dezechilibrele alimentare, care in general sunt cauzate de proportiile gresite ale alimentelor.
De obicei alimentatia unei persoane consta intr-o proportie mult mai mare de carne si carbohidrati rafinati si neglijeaza cantitatea necesara de fructe si legume.
Chiar daca alegi sa consumi in continuare alimente de origine animala, retetele prezentate in dieta vegana, pot fi incluse in mesele tale principale pentru a reechilibra raportul de alimente vegetale din alimentatia ta. Merita sa incerci, nu?
Add Comment