
Cu siguranţă aţi auzi în mass-media sau în sălile de sport de exerciţiile funcţionale. Tot mai mulţi antrenori şi experţi în fitness au început să includă în programele lor exerciţiile funcţionale în detrimentul exerciţiilor clasice, la aparate.
Ce sunt de fapt exerciţiile funcţionale? Exerciţiile funcţionale sunt create să antreneze concomitent mai multe grupe de muşchi, prin integrarea mai multor tipuri de mişcări. Deşi pare uimitor, astfel de exerciţii le executăm în mod curent, în activitatea de zi cu zi. Este dovedit faptul că exerciţiile funcţionale sunt mai eficiente decât exerciţiile izolate, se pot executa oriunde şi nu necesită ajutorul aparatelor clasice de fitness din sălile de sport.
Chiar dacă exerciţiile izolate au beneficiile cresterii masei musculare, acestea nu trebuie să fie majoritare în antrenament ci să fie executate pe lângă seriile de exerciţii funcţionale.
Exerciţiile funcţionale au la bază mişcări de rotaţie, aplecare, îndreptări, ghemuiri, împingeri, executate cu intensităţi diferite, adaptate fiecărui tip de client, în raport de particularităţile sale şi de obiectivului dorit. Acestea se pot executa cu corpul liber, dar şi cu diferite instrumente, cum sunt mingile, benzile medicinale sau alte echipamente netradiţionale.
Beneficiile exerciţiilor funcţionale sunt dezvoltarea unui corp armonios, îmbunătăţirea funcţiilor motrice ( echilibru, viteză, flexibilitate, coordonare, etc) dar şi îmbunătăţirea zonei de core, aflată la zona de mijloc a corpului, la nivelul centrului de greutate.
Astfel că noul trend în materie de fitness, este de a executa exerciţiile înafara poziţiei de „stând”, cu includerea săriturilor, flotărilor, a exerciţiilor realizate cu propria greutate.
Exerciţiile funcţionale aduc în sălile de sport o imagine diferită de cea clasică, cu oameni care execută aceleaşi exerciţii, sau aşteaptă să se elibereze aparatele de fitness. Includerea exerciţiilor funcţionale, crează imaginea de energie, de diversitate dar şi de inovaţie, antrenorii de fitness se întrec în crearea exerciţiilor cât mai originale şi eficiente.
În cazul în care te numeri printre cei fără experienţă într-o sală de fitness, este indicat să soliciţi ajutorul unui antrenor de fitness, pentru a nu irosi timpul pe exerciţii executate greşit, iar în final să ajungi să renunţi deoarece rămâi dezamagit de propriile rezultate sau intervine monotonia.
Un antrenor de fitness profesionist te poate ajuta să îţi identifici obiectivele, să lucrezi astfel încât să fii înafara oricărui pericol, te ajută să dobândeşti cunoştinţe în materie de sport şi chiar elemente de bază din nutriţie, îţi urmăreşte evoluţia, crează diversitate şi te ajută să îţi depăşeşti propriile limite.
Astfel că te sfătuim să apelezi la ajutorul unui profesionist atunci când păşeşti în sala de sport, pentru a nu fi confuzat şi a copia ceea ce vezi că fac alte persoane. Dacă vei include sala de sport, sau alte activităţi fizice practicate într-un ritm regulat, în rutina ta de zi cu zi, vei vedea că rezultatele nu întârzie să apară, vei obţine mai multă încredere în propria persoană, vei fi mai sănătos şi mai activ, iar toate acestea conduc bineînţeles către un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
Exerciţiile funcţionale sunt doar un exemplu al evoluţiei fitnessului, pe care antrenorii de top îl pun în aplicare în fiecare zi în sălile de sport sau în cadrul antrenamentelor din aer liber. Aşa că renunţă la exerciţiile clasice, repetitive şi plictisitoare, şi cere sfatul unui profesionist pentru a învăţa exerciţii ce îţi aduc mult mai multe beneficii, crează diversitate şi sunt adaptate propriilor obiective!
Add Comment